Sănătatea este cel mai important aspect de care fiecare român trebuie să fie conștient. Pe lângă faptul că o viață echilibrată îți ajută organismul să trăiască în armonie, beneficiezi și de un psihic foarte puternic.
Importanța unui stil de viață sănătos nu trebuie neglijată și, tocmai de aceea, vei găsi în acest articol toate sfaturile de care ai nevoie pentru a trăi responsabil.
Cuprins
- Cum să ai un stil de viață sănătos
1.1 Îngrijirea organismului pentru o viață sănătoasă
1.2 Sfaturi pentru o piele sănătoasă
1.3 Minte sănătoasă
- Sfaturi pentru un stil de viață sănătos
2.1 Ce obiceiuri sunt nocive pentru o viață sănătoasă
2.2 Importanța sportului pentru o viață sănătoasă
- 10 reguli pentru o viață sănătoasă pentru copii
1. Cum să ai un stil de viață sănătos
Chiar dacă societatea actuală se bazează foarte mult pe consum, acest lucru nu trebuie să te împiedice din a trăi după propriile tale reguli. Alimentele și produsele de igienă pe care alegi din magazine îți influențează extrem de mult modul în care organismul tău răspunde la diferiți factori nocivi ca poluarea, conservanții și stresul.
De aceea, Pentrucorpultau îți pune la dispoziție produse originale, de calitate, pentru ca tu și familia ta să vă puteți bucura împreună de un mod sănătos de viață. Aici vei găsi tot ce ai nevoie, de la cosmetice, ceaiuri și produse intime, până la articole tehnico-medicale, pentru copii, suplimente nutritive și chiar marochinărie, pentru a-ți satisface toate nevoile.
1.1 Îngrijirea organismului pentru o viață sănătoasă

Înainte de orice, o viață echilibrată înseamnă să trăiești într-un corp sănătos. Tocmai de aceea, este foarte important să știi cum să îți construiești o alimentație corectă. Mai mult, organismul are nevoie de mișcare, pentru că sportul și sănătatea sunt două lucruri interdependente, care nu pot fi separate. Iată ce trebuie să faci:
- Consumă cât mai des posibil alimente neprocesate
Dieta ta ar trebui să conțină legume, fructe, carne slabă, precum puiul și curcanul, și cereale. Totuși, asta nu înseamnă că trebuie să renunți la desertul preferat sau la o cină cu prietenii în weekend. Echilibrul este cheia.
- Mergi cât mai mult pe jos
Este esențial să eviți o viață sedentară ori de câte ori poți. Dacă trebuie să ajungi într-un loc aproape de casă, fă efortul de a merge pe jos, nu cu mașina. De asemenea, când ai puțin timp liber, parchează mai departe decât ai face-o de obicei. Pentru o viață sănătoasă trebuie să faci mișcare cel puțin 30 de minute pe zi.
- Redu consumul de alcool
Încearcă să limitezi consumul de alcool la o dată sau de două ori pe săptămână și să-l rezumi la un pahar sau două de vin. Pe lângă faptul că ficatul tău îți va mulțumi, vei economisi și mai mulți bani.
- Pregătește masa de prânz de acasă
Evită să mănânci la o cafenea și adu-ți prânzul la serviciu. Pregătește o salată, un sandviș sau chiar resturile de aseară. Chiar dacă acest lucru nu este întotdeauna cel mai comod, trebuie să iei decizii importante pentru a avea o viață mai sănătoasă și sigură.
- Exerciții fizice
Exercițiile fizice pot scădea nivelul stresului, așa că este important să te miști în fiecare zi. În timpul liber poți face o drumeție, o plimbare cu bicicleta, să joci tenis cu un prieten sau să mergi la un curs de yoga. Sportul este printre cele mai sănătoase activități de care ai nevoie.
- Bea mai multă apă
Majoritatea persoanelor nu beau suficientă apă în fiecare zi, chiar dacă este esențială pentru funcționarea corpului. Știi că peste 60% din organismul tău este format din apă? Ea ajută ca funcțiile corpului să își facă treaba, la îndepărtarea deșeurilor și pentru a transporta nutrienți și oxigen. Deoarece pierzi apă zilnic prin urină, mișcări intestinale, transpirație și respirație, trebuie să îți refaci aportul de lichide din corp.
- Nu găti prea mult carnea
Carnea poate fi o parte nutritivă și sănătoasă a dietei. Este foarte bogată în proteine și conține diferiți nutrienți importanți. Cu toate acestea, apar probleme când este prea gătită sau arsă. Acest lucru poate duce la formarea de compuși nocivi, care cresc riscul de cancer.
1.2 Sfaturi pentru o piele sănătoasă

Un stil sănătos de viață ține foarte mult și de modul în care ai grijă de corpul tău, nu numai de alimentație și sport. Iată câteva sfaturi de care trebuie să ții cont dacă îți dorești o piele sănătoasă.
- Creează o rutină de skincare
Odată cu înaintarea în vârstă, dar nu numai, trebuie să te asiguri că pielea și tenul sunt îngrijite ca atare. De aceea, ai nevoie de o rutină care să te ajute.
Alege produse cosmetice potrivite pentru tipul tău de ten și care sunt destinate vârstei pe care o ai. O rutină completă este alcătuită din următorii pași: curățarea feței, tonifierea, folosirea unui ser și hidratarea,
- Folosește produse de igienă
Produsele de igienă pe care le alegi sunt la fel de importante ca cele cosmetice. În această categorie intră atât soluțiile dezinfectante pentru locuință și detergentul de rufe, cât și gelurile de duș și paste de dinți. Încearcă variantele BIO, pentru că s-au dovedit de-a lungul timpului mult mai eficiente și mai puțin nocive.
- Evită folosirea ingredientelor din cămară
Foarte multe femei preferă să folosească propriile ingrediente din cămară atunci când își îngrijesc tenul și corpul, însă acest lucru este o foarte mare greșeală. Sucul de lămâie atât de cunoscut este mult prea acid, îți va usca și irita pielea și îți va provoca pete hiperpigmentare. Același lucru se poate spune și despre bicarbonatul de sodiu, care absoarbe toată apa de care pielea are nevoie. De asemenea, usturoiul provoacă alergii și inflamați, pasta de dinți irită, iar zahărul este un exfoliant mult prea dur.
1.3 Minte sănătoasă

Psihicul este factorul decizional care stabilește bunăstarea oricărui organism. De aceea, trebuie să ai grijă de el la fel ca de corpul tău.
- Profită de timpul liber
Dacă stresul de la locul de muncă devine mult prea mare, ia-ți câteva zile libere. O pauză binemeritată de la job poate avea beneficii atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea psihologică, inclusiv în ce privește reducerea riscului de atacuri de cord, depresie și stres. Mai mult, aceasta îți poate crește productivitatea atunci când te vei întoarce.
- Evită negativitatea
Tu decizi lucrurile care te afectează și cum interacționezi cu oamenii toxici pe care îi ai în jur. Rămâi pozitiv și optimist și vei observa că lucrurile vor căpăta o întorsătură bună.
- Fă o pauză de la tehnologie
Pentru că toți oamenii sunt înconjurați de tehnologie, este destul de greu să renunți la ea, dar atunci când ai ocazia să te îndepărtezi puțin de telefon, profită de acest timp. O pauză în acest sens îți va îmbunătăți calitatea somnului, va crește productivitatea și îți întărește conexiunea cu mediul înconjurător și familia. Încearcă să faci acest lucru 30 de minute pe zi și vei observa îmbunătățiri.
- Citește cât mai des
Cititul stimulează creierul și îmbunătățește funcțiile lui. Acest lucru te va ajuta să menții un echilibru mental la bătrânețe și, eventual, să ții Alzheimerul la distanță.
- Găsește-ți un nou hobby
A avea interese în afara familiei și a muncii te va face să te simți mai împlinit. Ia în considerare practicarea unui sport sau voluntariatul.
2. Sfaturi pentru un stil de viață sănătos

Chiar și atunci când mănânci sănătos, vor exista momente în care îți lipsesc anumite vitamine sau minerale. Deficiențele comune de nutrienți sunt fierul, vitamina B12, vitamina D, calciul și magneziul. De aceea, este important să îți consulți medicul și să stabiliți împreună de ce suplimente nutritive are nevoie organismul tău.
De asemenea, ai nevoie de o igienă dentară bună, care este legată de un stil de viața sănătos. Spală dinții de două ori pe zi, clătește gura și folosește ața dentară după fiecare masă, dacă este posibil.
Dacă îți dorești o viață lungă și sănătoasă, ai nevoie de o rutină completă atât pentru dimineață, cât și pentru seară. Pentru o zi extrem de productivă, încearcă să te trezești devreme, să eviți statul pe telefon înainte de a te da jos din pat, să faci gimnastică și să ai o listă de priorități pentru ziua respectivă. De asemenea, nu sări peste micul dejun și păstrează-ți pozitivismul.
În ceea ce privește rutina de seară, oprește contactul cu telefonul cu o ora înainte de a merge la somn, gândește ținuta pentru a doua zi și fă-ți un plan pentru activitățile de mâine.
2.1 Ce obiceiuri sunt nocive pentru o viață sănătoasă
Nu există reguli stricte pentru o viață sănătoasă, dar trebuie să ții cont de câteva lucruri negative pe care s-ar putea să le faci fără să îți dai seama.
- Deshidratarea
Acest lucru poate suna ca o problemă banală, dar multe persoane nu reușesc să își hidrateze corpul din cauză că nu consumă lichide ca apa, ceaiul etc. Deshidratarea apare atunci când corpul tău pierde mai multe fluide decât absoarbe, iar acest lucru afectează echilibrul mineralelor din organism.
- Alcoolul
Alcoolul este un diuretic, ceea ce înseamnă că scurge apa din corp. Pe lângă asta, afectează buna funcționare a creierului, ficatului, plămânilor și a altor organe majore. Este indicat să fii echilibrat în consumul de alcool.
- Fumatul
Fumatul este dăunător sănătății, crește riscul de cancer pulmonar, de rinichi sau esofagian, de atac de cord și multe altele.
2.2 Importanța sportului pentru o viață sănătoasă
Cu siguranță fiecare persoană știe faptul că sportul este sănătos, dar trebuie menționate beneficiile și avantajele exercițiilor fizice. În primul rând, acestea cresc nivelul de energie. Ele îmbunătățesc atât puterea, cât și eficiența sistemului cardiovascular, pentru a obține oxigenul și a transmite substanțele nutritive către mușchii tăi.
Când sistemul cardiovascular funcționează mai bine, totul pare mai ușor și ai mai multă energie pentru lucrurile distractive din viață. De asemenea, și forța musculară devine un plus. Îți menții mușchii, articulațiile, tendoanele și ligamentele flexibile, ceea ce te ajută să te miști mai ușor. Toate aceste beneficii reduc riscul de dureri articulare și lombare. De asemenea, îmbunătățesc coordonarea și echilibrul.
În al doilea rând, pe lângă faptul că te ajută să îți menții o greutate sănătoasă, exercițiile fizice îmbunătățesc considerabil funcțiile creierului. Mai mult, încurajează eliberarea substanțelor chimice de la nivelul acestuia care sunt responsabile pentru producerea celulelor din hippocampus, partea creierului care controlează memoria și învățarea. Totodată, ele te ajută în reducerea colesterolului, a tensiunii arteriale și întărește mușchiul inimii.
Exercițiile fizice regulate mențin constant nivelul de glucoză din sânge, ceea ce ajută la prevenirea apariției diabetului de tip 2. Totodată, beneficiezi de un sistem imunitar îmbunătățit, scade riscul de osteoartrită, se stimulează eliberarea de endorfine care te fac să te simți mai bine și mai relaxat și se reduc unele dintre efectele îmbătrânirii.
Pentru o viață sănătoasă fă mișcare cât de des posibil.
3. 10 reguli pentru o viață sănătoasă pentru copii
Întreținerea unei familii nu este întotdeauna ușoară. Există foarte multe sfaturi pentru o viață mai sănătoasă de care tu și cei mici trebuie să țineți cont. Cu ajutorul lor poți preveni anumite afecțiuni, cum ar fi diabetul, bolile de inimă, astmul și hipertensiunea arterială.
Este important să le transmiți copiilor tăi obiceiuri cât mai benefice, pentru că ei au tendința de a-și imita părinții. Iată câteva sfaturi utile pentru viața lor:
- Asigură-te că au un somn regulat;
- Menține-le o alimentație bogată în vitamine;
- Introdu fructe în mesele lor;
- Evită expunerea lor la lumini puternice înainte de somn;
- Lipsa expunerii la soare necesită aport suplimentar de vitamina D;
- Include activitatea fizică în rutina lor zilnică;
- Limitează timpul la TV, computer și jocuri video la două ore pe zi;
- Nu interzice alimente și nu le folosi ca recompensă;
- Nu amplasa televizoare în camera copilului;
- Petreceți cât mai mult timp în natură.
Un stil de viață sănătos pentru copii trebuie să existe încă din primii ani de viață. Orice obicei pe care îl adoptă când sunt mici va deveni un lucru care îi va ghida în viața de adult.
Așadar, dacă îți dorești să duci o viață responsabilă, acum este momentul! Ia în calcul sfaturile de mai sus și bucură-te de beneficiile unui corp sănătos și ale unei minți puternice.
Surse foto: Shutterstock.com, Pixabay.com